Η σημασία του επιπέδου μέτρησης των ερωτήσεων-μονάδων κατά τη διερεύνηση της δομής και την αποτίμηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων πολυδιάστατων εννοιών

Αναστασία Χαραλάμπη
Περιγραφή

Η διερεύνηση του διαστατού και η αποτίμηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων πολυδιάστατων κλιμάκων, περιλαμβάνει την τυχαία διχοτόμηση ενός δείγματος επαρκούς μεγέθους σε δύο ημι-δείγματα διενεργώντας αρχικά Διερευνητική Παραγοντική Ανάλυση (ΔΠΑ) στο πρώτο ημι-δείγμα προκειμένου να εκτιμηθεί η εγκυρότητα κατασκευής της εννοίας της κλίμακας. Στη συνέχεια ακολουθεί η επαλήθευση της δομής με την εφαρμογή Επιβεβαιωτικής Παραγοντικής Ανάλυσης (ΕΠΑ) στο δεύτερο ημι-δείγμα. Σύμφωνα με τη θεωρία κλιμάκων, για την εφαρμογή της μεθοδολογίας απατούνται μια σειρά από θεωρητικές αποφάσεις και εμπειρικούς κανόνες. Όπως σε κάθε στατιστική ανάλυση – μονοδιάστατη, διμεταβλητήή πολυμεταβλητή – το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η θεώρηση του επιπέδου μέτρησης των μεταβλητών και στην προκειμένη περίπτωση των ερωτήσεων-μονάδων που προσδιορίζουν την κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο καθοδηγείται η σωστή επιλογή της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί. Στη παρούσα διατριβή, μελετήθηκαν δύο περιπτώσεις, όταν οι ερωτήσεις-μονάδες των δύο υπό μελέτη κλιμάκων θεωρούνται ψευδο-διαστήματος (κλίμακα ανθρωπίνων αξιών του Schwartz) και όταν θεωρούνται τακτικές και ψευδο-διαστήματος (κλίμακα για τη μέτρηση της προσωπικής και κοινωνικής ευζωίας).  

Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα των γύρων 1 έως 7 (2002-2014) της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΕ) για 16 Ευρωπαϊκές χώρες : Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Mέλη τριμελούς επιτροπής

Clive Richardson, Καθηγητής ΤΟΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ημερομηνία εξέτασης
Ιούνιος 2018