Εφαρμογές ασαφούς λογικής στη μέτρηση των στάσεων

Αγγελική Καζάνη
Περιγραφή

Αντικείμενο της διατριβής της κ. Καζάνη είναι η Ασαφής Λογική και τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα, πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα των έμπειρων συστημάτων, και η εφαρμογή αυτών στη μέτρηση των στάσεων με τη χρήση των κλιμάκων Likert. Οι κλίμακες Likert (ή/και οι υπό κλίμακες) συνήθως κατασκευάζονται με την άθροιση (ή τον μέσο όρο) των αντίστοιχων τιμών όταν η εκτίμηση των ψυχομετρικών ιδιοτήτων τους έχει ως αποτέλεσμα την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της κλίμακας.

Το πρώτο κεφάλαιο της διατριβής αναφέρεται στη θεωρία της ασαφούς συλλογιστικής, τα ασαφή σύνολα και τις ασαφείς σχέσεις καθώς και στα ασαφή συστήματα συλλογιστικής. Στη συνέχεια του πρώτου κεφαλαίου υπάρχει αναφορά τις κλίμακες Likert, στις ασαφείς κλίμακες Likert καθώς και στο κίνητρο και τη συνεισφορά και περίληψη πρωτότυπου μέρους. Στο τέλος του πρώτου κεφαλαίου παρουσιάζεται η μεθοδολογία για την ανάπτυξη μιας λύσης συνδυάζοντας τη θεωρία της ασαφούς λογικής με τα στοιχεία της κλίμακας Likert σε μια ενιαία συνολική κλίμακα (ή υπό κλίμακες). 

Στο δεύτερο κεφάλαιο εφαρμόστηκε η προτεινόμενη μεθοδολογία η οποία συγκεντρώνει τις πληροφορίες που παράγονται από την κατασκευή της εγκυρότητας της εννοίας, τη στατιστική ανάλυση αλλά και τη γνώση των εμπείρων του συστήματος, η οποία παράγεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της θεωρίας, σε ένα ασαφές σύστημα συλλογιστικής με σκοπό να αναπτύξει μια πιο ακριβή μέτρηση για τη στάση. 

Ακόμα, στο τρίτο κεφάλαιο της διατριβής προτείνεται μια μεθοδολογία για την ανάπτυξη των «προφίλ» για κάθε άτομο η οποία θα βασίζεται στη σύγκριση των πρωτογενών με τους ασαφείς βαθμούς μιας κλίμακας Likert χρησιμοποιώντας τα εκατοστημόρια ως νόρμα. Στόχος είναι η διαπίστωση του κατά πόσο οι πρωτογενείς ή ασαφείς βαθμοί αφού μετασχηματιστούν χρησιμοποιώντας τα εκατοστημόρια ως νόρμα θα αντανακλούν καλύτερα τα σχετικά επίπεδα της υποκείμενης στάσης. 

Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο προτείνεται μια μεθοδολογία για την ανάπτυξη ενός νευρο-ασαφούς συστήματος που θα ταξινομεί τους ερωτώμενους στα επίπεδα της υποκείμενης στάσης λαμβάνοντας υπόψη έναν αριθμό παραγόντων που είναι σημαντικοί, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αβεβαιότητα. Η αξιολόγηση των μεθοδολογιών που παρουσιάζονται δοκιμάζονται σε μια κλίμακα Likert που χρησιμοποιήθηκε σε μια δειγματοληπτική έρευνα μεγάλης κλίμακας για τη μέτρηση της ξενοφοβίας στη Βόρεια Ελλάδα και η οποία διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθ. K. Μιχαλοπούλου.

Επιβλέπων/ουσα
Mέλη τριμελούς επιτροπής

Χ. Καρώνη-Ρίτσαρντσον, Καθηγήτρια, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ημερομηνία εξέτασης
Ιούλιος 2018