Οικογένεια και οικογενειακή πολιτική

Περιεχόμενο του μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές/τριες πώς ο ορισμός και η εννοιολόγηση   της οικογένειας και της συγγένειας διαφοροποιούνται ανάλογα με το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό πλαίσιο και τις εκάστοτε κυρίαρχες θεωρητικές προσεγγίσεις. Στόχος, επίσης, είναι η κατανόηση του πώς οι επίσημες πολιτικές που διαμορφώνονται από τον 19ο αιώνα και μετά συνδέονται με την ανάδυση και ισχυροποίηση των αστικών/ εθνικών κρατών, τους πολιτικούς σχεδιασμούς και συσχετισμούς, τους διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς (π.χ διεθνείς συνθήκες, οδηγίες ΕΕ).

Η διδακτέα ύλη του μαθήματος επικεντρώνεται στους παρακάτω άξονες περιεχομένου:

- Οι επιστημονικές προσεγγίσεις της οικογένειας από τον 19ο μέχρι σήμερα

-Οι διαφορετικές μορφές οικογένειας στον χρόνο και τον χώρο («άλλες» κοινωνίες, δυτικές κοινωνίες, αστικός και αγροτικός χώρος)

-Οι μεταβολές στη δομή, στις λειτουργίες, στις έμφυλες και διαγενεακές σχέσεις και πώς τα παραπάνω συνδέονται με τις ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.

- Οι σχέσεις συγγένειας στο παρελθόν και σήμερα, οι επιστημονικές ερμηνείες για τη συγγένεια, τα διαφορετικά είδη συγγένειας και πώς συγκροτούνται.

-Η περίπτωση της Ελλάδας, πώς διαμορφώνονται οι οικογενειακές και συγγενειακές σχέσεις

- Οι οικογενειακές πολιτικές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα τόσο στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές όσο και στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής και συσχετίζονται με τις ευρύτερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και στοχεύσεις.

-Οι οικογενειακές πολιτικές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (συνταγματικές και νομοθετικές προβλέψεις, οικονομικές παροχές, δομές και τις υπηρεσίες, άδειες και χρονικές διευκολύνσεις).

Κωδικός Γραμματείας
510029
Κατηγορία
Υποχρεωτικό Επιλογής
Διδακτικές μονάδες
3
ERASMUS
Δεν διδάσκεται