Πολιτική Οικονομία Ι

 Περιεχόμενο του μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα βασικά ρεύματα σκέψης, τις έννοιες και τα εργαλεία της επιστήμης των οικονομικών σχέσεων. Το μάθημα ξεκινά με στοιχεία οικονομικής ιστορίας και ιστορίας της οικονομικής σκέψης και συνεχίζει με τα βασικά στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης και πιο τεχνικά θέματα. Επιπλέον, αποσκοπεί στο να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις βάσεις οικονομικής ανάλυσης που τους είναι απαραίτητες για την κατανόηση των οικονομικών διαστάσεων της Κοινωνικής Πολιτικής.

Το μάθημα διαιρείται σε τρία τμήματα.

Στο πρώτο τμήμα παρουσιάζεται μία συνολική εικόνα της δημιουργίας και της εξέλιξης της επιστήμης της οικονομίας. Ιδιαίτερα δίνεται έμφαση στις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης της οικονομίας καθώς και στα βασικά ειδοποιή χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τα διαφορετικά ρεύματα μέσα σ’ αυτήν. Βασική είναι η διάκριση ανάμεσα στις κοινωνικές θεωρήσεις της οικονομίας (Κλασική και Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία) και των ατομιστικών θεωρήσεων της (Νεοκλασικισμός και Κεϋνσιανισμός). Η έμφαση στο τμήμα αυτό είναι στο συνδυασμό κοινωνικο-οικονομικής ιστορίας και οικονομικής ανάλυσης.

Στο δεύτερο τμήμα παρουσιάζεται η συγκρότηση της Κλασικής Πολιτικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται συνοπτικά η Εμποροκρατική προσέγγιση, η Φυσιοκρατική Σχολή και, ακολούθως, παρουσιάζεται αναλυτικά η συμβολή του Α.Σμιθ και του Ντ. Ρικάρντο. Η έμφαση του μέρους αυτού είναι στην οικονομική ανάλυση.

Στο τρίτο τμήμα παρουσιάζονται αναλυτικά οι βασικές αρχές της Μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας, δηλαδή μιας κοινωνικής θεώρησης της οικονομίας με έμφαση στην ύπαρξη κοινωνικής αδικίας (εκμετάλλευσης) και την ανάγκη αλλαγής του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος. Η έμφαση και του μέρους αυτού είναι στην οικονομική ανάλυση.

 

 

 

 

 

 

Secretariat code
510206
Category
Obligatory
Credits
3
ERASMUS
Not available