Ελένη Πούλου

Υποψήφια Διδάκτωρ

Η Ελένη Πούλου είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έκανε το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνιολογία (με ειδίκευση στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και Μειονότητες) στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στη μεταναστευτική εργασία σε τρεις παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας - βιομηχανική, αγροτική και οικιακή εργασία- την περίοδο της κρίσης σ’ έναν τόπο και ιδιαίτερα στα ζητήματα ελέγχου και συναίνεσης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις της είναι: «Εργασία και απασχόληση του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού κατά την περίοδο της κρίσης» [με Β.- Π. Γαλατά] στο Ι. Ψημμένος (επιμ.) Το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό. Σχέσεις, Αντιλήψεις, Δράσεις (Αθήνα: Παπαζήσης, 2020) και «Κοινωνικές Επιπτώσεις της Ελληνικής Κρίσης στην Απασχόληση Μεταναστών Εργαζομένων» [με Β.- Π. Γαλατά και Ι. Ψημμένο, Κοινωνική Πολιτική, 2019]. Ακόμα, έχει δημοσιεύσει βιβλιοκριτικές στα έργα των: D. Lazarescu Σταδιοδρομία στην υπηρετικότητα: Η περίπτωση των Ρουμάνων μεταναστριών οικιακών εργατριών στην Ελλάδα, (Κόσμος της Εργασίας, 2016), A. Armstrong and H. Beynon, Hello, Are you Working? Memories of the Thirties in the North East England, (Κόσμος της Εργασίας, 2017) και I. Psimmenos, (ed.) (2017). Special Section: Unveiling Domestic Work in Times of Crisis [με Β.- Π. Γαλατά (Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 2017)].

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μεταπτυχιακά σεμινάρια για τις Κοινωνικές επιπτώσεις της Κρίσης και την Κοινωνιολογική Έρευνα που συνδιοργανώθηκαν από τα Πανεπιστήμια του Durham, του Newcastle και του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αγγλία, ενώ παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα. Επίσης, έχει συμμετάσχει και διδάξει στα σεμινάρια: «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις για την Κρίση» και «Η Κρίση: Οικονομικές και Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις» (συνδιοργάνωση με το Δήμο Ν. Σμύρνης) με επιστημονικούς υπεύθυνους τους Καθηγητές A. Δεδουσόπουλο και I. Ψημμένο. Ταυτόχρονα, έχει διδάξει Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ως επισκέπτρια διδάσκουσα στο μάθημα του Καθηγητή Ιορδάνη Ψημμένου. Τέλος, ασχολείται με την έρευνα γύρω από τα θέματα της εργασίας, της μετανάστευσης και της κρίσης.

Ως Κοινωνιολόγος έχει διδάξει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εργασθεί για πάνω από δέκα χρόνια στον χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Γνωστικό αντικείμενο
Κοινωνιολογία της Εργασίας και της Μετανάστευσης