Δίκαιο και Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Σκοπός του μαθήματος

Σκοπός του Μαθήματος είναι να εμπεδώσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης σε συνάρτηση με τον προστατευτικό χαρακτήρα του θεσμού. Προσδοκώμενη στόχος είναι να μπορούν να διακρίνουν τους διακριτά κανονιστικά επίπεδα στην προστασία μεταξύ Συντάγματος, Νομοθέτη και κανονιστικής διοίκησης και να αντιλαμβάνονται τη βασική νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων για τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα και την εξέλιξή της. Να μπορούν κατανοήσουν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμόρφωση του ελληνικού δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και τη λειτουργία των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών.

Περιγραφή του Μαθήματος:

Τα συνταγματικά θεμέλια του θεσμού και των δικαιωμάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Ο πυρήνας του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση και τα διαπλαστικά δικαιώματα του νομοθέτη. Ο δημόσιος και υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης. Όρια στην εμπλοκή ιδιωτών στην παροχή προστασίας και χαρακτηριστικά της εγγυητικής ευθύνης του δημοσίου. Η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καθολικότητας προστασίας.

Γενικές αρχές δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Η έννομη σχέση κοινωνικής ασφάλισης ως δεσμός των ασφαλισμένων με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η προστασία των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης από την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων ανθρώπου και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προστασία του κοινωνικού κεκτημένου και οι βασικοί σταθμοί στη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Διεθνές Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Διακρατικές Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλισης. Ελάχιστα όρια παροχών κοινωνικής ασφάλισης διεθνείς συμβάσεις εργασίας και το κατώφλι κοινωνικής προστασίας της Διεθνούς 0ργάνωσης Εργασίας.

 

 

 

 

Κωδικός Γραμματείας
510232
Κατηγορία
Ελεύθερης Επιλογής
Διδακτικές μονάδες
3
ERASMUS
Δεν διδάσκεται