Συνταξιοδοτική Πολιτική

Σκοπός του Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάλυση ειδικότερων ζητημάτων συνταξιοδοτικής προστασίας. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά της συνταξιοδοτικής προστασίας και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά το σχεδιασμό σύγχρονων πολιτικών για τις συντάξεις. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι εισηγήσεις επικεντρώνονται στις παρακάτω θεματικές:

Περιγραφή του Μαθήματος

 Μορφές προστασίας του γήρατος στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια. Αρχή της ανταπόδοσης και αρχή της αλληλεγγύης στις συντάξεις. Ο θεσμός των συντάξεων θανάτου/χηρείας και της αναπηρίας. Ζητήματα συνταξιοδοτικής ανισότητας και φτώχειας. Κατώτατες και εθνικές συντάξεις.

Δημογραφική γήρανση, οικονομική κρίση και μεταρρύθμιση των συντάξεων στην Ελλάδα. Διανεμητική και κεφαλαιοποιητική λειτουργία συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Η οργάνωση των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη της συνταξιοδοτικής προστασίας σε ΗΠΑ και Αγγλία. Η εξέλιξη της συνταξιοδοτικής προστασίας σε Γερμανία και Γαλλία. Η εξέλιξη της συνταξιοδοτικής προστασίας σε Ολλανδία, Δανία και Σουηδία.

Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συντάξεις. Πολιτικές διεθνών οργανισμών για τις συντάξεις (Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΟΟΣΑ, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας). Τεχνικές ευέλικτης συνταξιοδότησης. Ενεργός γήρανση, μερική συνταξιοδότηση και απασχόληση συνταξιούχων.

Προστασία Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος. Νομολογία Ελληνικών Δικαστηρίων δικαστηρίου ΕΕ και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 Προσδοκώμενα αποτελέσματα:

Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/-τριες θα είναι σε θέση:

- Να έχουν αποσαφηνίσει εννοιολογικά και να έχουν σε σύνθετο επίπεδο προσέγγιση της έννοιας της συνταξιοδοτικής προστασίας και των θεσμών συνταξιοδοτικής προστασίας.

- Να έχουν αποσαφηνίσει τις επιδράσεις των δημογραφικών εξελίξεων στην οικονομική βιωσιμότητα και τις ανισότητες στην προστασία του γήρατος.

- Να έχουν καλή γνώση των βασικών μηχανισμών οικονομικής λειτουργίας συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

- Να μπορούν να αποτιμήσουν κριτικά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις συνταξιοδοτικής πολιτικής σε συσχέτιση με τις διεθνείς εξελίξεις.

- Να μπορούν να αξιολογούν τις εξελίξεις στη συνταξιοδοτική προστασία σε σύγκριση με τις διεθνείς εξελίξεις και το ρόλο των διεθνών οργανισμών.

Κωδικός Γραμματείας
510239
Κατηγορία
Ελεύθερης Επιλογής
Διδακτικές μονάδες
3
ERASMUS
Δεν διδάσκεται