Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) Παντείου Πανεπιστημίου (25/01/2021)

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η δημόσια καταγγελία του βιασμού της από μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που τυγχάνει απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου, δεν επανέφερε μόνο στο προσκήνιο τη σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και βία που υφίστανται καθημερινά οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους άνδρες σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, και τις σχέσεις εξουσίας και τη σεξιστική κουλτούρα που υποθάλπουν την έμφυλη βία και την καθιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της αόρατη. Προκάλεσε επίσης βροχή δημόσιων καταγγελιών από επώνυμες και μη γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης κλπ. και από πολλές (πρώην) φοιτήτριες που δημοσιοποίησαν παρενοχλητικές συμπεριφορές από καθηγητές πανεπιστημίου.

Το «σπάσιμο της σιωπής» που ενέπνευσε το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και η χιονοστιβάδα μαρτυριών γυναικών για τη σεξουαλική βία που έχουν υποστεί δεν μπορεί παρά να προτρέπει την πολιτεία και κάθε δημόσιο θεσμό να τοποθετηθεί για το τι κάνει ή τι μπορεί στο εξής να κάνει στο πεδίο δράσης του για την πρόληψη και την αποτροπή της έμφυλης βίας, σε όλες της τις μορφές, για την προστασία των θυμάτων, με πρώτη την αξιοποίηση και τη βελτίωση του υπάρχοντος νομικού οπλοστασίου και θεσμικού πλαισίου. Έτσι και το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να αποδείξει στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία ότι θα ανταποκριθεί στην πρόκληση λαμβάνοντας/εντείνοντας τα μέτρα του.

Ως νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, οφείλουμε να ενημερώσουμε τις φοιτήτριες-ές καθώς και τα μέλη του διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου μας ότι, με βάση τις αρμοδιότητες που μας δίνει ο Ν. 4589/2019, η Ε.Ι.Φ. δέχεται καταγγελίες για παρενοχλητική συμπεριφορά, παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης και συνδράμει τα θύματα. Φροντίσαμε μάλιστα να αποτυπωθούν αυτές οι λειτουργίες στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του πανεπιστημίου που πρόσφατα υιοθετήθηκε από τη Σύγκλητο.

Η Ε.Ι.Φ. Παντείου Πανεπιστημίου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να παρέχει τις υπηρεσίες της στα μέλη της παντειακής κοινότητας που θα καταγγείλουν φαινόμενα έμφυλης βίας και θα σταθεί στο πλευρό των θυμάτων.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) Παντείου Πανεπιστημίουhttps://www.panteion.gr/to-panepistimio/epitropi-isotitas-ton-fylon/Διεύθυνση επικοινωνίας: eif@panteion.gr