Αλεξάνδρα Κωνσταντακοπούλου

Υποψήφια Διδάκτωρ

Η Αλεξάνδρα Κωνσταντακοπούλου (Πάτρα, 1984) είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Στοιχεία Θεωρίας Κοινωνικής Πολιτικής στην Πολιτική Θεωρία του John Locke: Ρήτρες Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής στην Αντίληψη περί Ιδιοκτησίας». Η τριμελής επιτροπή της διδακτορικής της διατριβής απαρτίζεται από τον επιβλέποντα Καθηγητή Γράβαρη Διονύση, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νουτσόπουλο Θωμά και τον Καθηγητή Χρύση Αλέξανδρο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε ζητήματα φιλοσοφίας και πολιτικής κοινωνιολογίας με έμφαση στις φεμινιστικές θεωρίες και στις θεωρίες κράτους, καθώς επίσης και στην ανάλυση κρατικών πολιτικών.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και απέκτησε με άριστα τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτική Ανάλυση και Πολιτική Θεωρία» με κατεύθυνση «Πολιτική Θεωρία και Δικαιώματα» με θέμα διπλωματικής εργασίας «Οριοθέτηση του Κράτους και της Ιδιοκτησίας από τον John Locke».

Παράλληλα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στη Μη Κατευθυντική Παρεμβατική Μέθοδο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής και Εμψύχωσης Ομάδων (Non Directivite Intervenante) στο Ινστιτούτο Μη Κατευθυντικής Παρεμβατικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας Αθηνών. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει επιτυχημένα το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) με θέμα πτυχιακής εργασίας «Βιωματική Μάθηση: Εμπειρική Έρευνα για τη Μη Κατευθυντική-Παρεμβατική Προσέγγιση» καθώς και το Ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Ειδική Αγωγή-Μαθησιακές Δυσκολίες: Διάγνωση, Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις και Συμβουλευτική» της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) με θέμα πτυχιακής εργασίας «Τα Χαρακτηριστικά της Δυσλεξίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». 

Τέλος, έχει δημοσιευτεί στο Επιστημονικό Περιοδικό «Σύγχρονη Κοινωνία, Εκπαίδευση και Ψυχική Υγεία» άρθρο της με τίτλο «Η Συνεισφορά του Έργου του Ένγκελς στη Φεμινιστική Θεωρία» και έχει εισηγηθεί στο εργαστήριο «Άτομο, Ψυχή και Κοινωνία» του Φεστιβάλ για την Ψυχική Υγεία «Όλοι οι Δρόμοι Οδηγούν στην Ψυχή» των Humanlinks, με θέμα «Οι “Μη Έλλογοι” στο Έργο του John Locke».