ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΛΩΝΑΣ

Υποψήφιος Διδάκτωρ

Ο Ανδρέας Βελωνάς (Αθήνα, 1998) είναι απόφοιτος του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2016-2020) και του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών «Ανάλυση και Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής» με ειδίκευση στην «Ανάλυση Κοινωνικής Πολιτικής» (2020-2022). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών έλαβε Ανταποδοτική Υποτροφία Επικουρικού Διδακτικού Έργου στο αντικείμενο «Εκπαιδευτική Πολιτική» (2021). Έχει εργαστεί ως συντονιστής στην 1η Πιλοτική Καταγραφή Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (2018) και ως βοηθός ερευνητής στην επιτόπια έρευνα του Εργαστηρίου Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης Ορεινών Περιοχών της Κύπρου «Διάγνωση Κοινωνικών Αναγκών στην περιοχή του Τροόδους» στο πλαίσιο κινητικότητας για επιμόρφωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (2021-2022).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε εθελοντική συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια (συμμετοχή και εθελοντική εργασία με ρόλο συντονιστή στο 13ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (European Sociological Association (ESA)) με θέμα: “(Un)Making Europe: Capitalism, Solidarities, Subjectivities” (2017), συμμετοχή στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πολιτικής Οικονομίας της ICOPEC (2018), συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πανεπιστημιακού Ραδιοφώνου (2023)). Επίσης, έχει αναλάβει την τεχνική και γλωσσική επεξεργασία της επιστημονικής επιμέλειας του Νίκου Κουραχάνη: «Κατοικία και Κοινωνία: Προβλήματα, Πολιτικές και Κινήματα» της σειράς Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνικό Κράτος, η οποία κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Διόνικος και του βιβλίου των Χρήστου Μπάγκαβου και Νίκου Κουραχάνη: «Όψεις Εργασιακής Ενσωμάτωσης των Προσφύγων», το οποίο κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Τόπος. Παράλληλα, είναι τακτικό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής (ΣΕΚΠ) και ραδιοφωνικός παραγωγός και ενεργό μέλος του ραδιοφώνου κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου «Ράδιο Πάντειον».

Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι «Θεωρία Κοινωνικού Κράτους και Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στη Σουηδία». Η τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από την επιβλέπουσα Καθηγήτρια Ελένη Πρόκου, τον Επίκουρο Καθηγητή Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο και τον Καθηγητή του Τμήματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Πέτρο Γουγουλάκη.

Γνωστικό αντικείμενο
Εκπαιδευτική και Κοινωνική Πολιτική