ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΘ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Καλωσόρισμα

 

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες,

 

Σας καλωσορίζουμε στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και σας συγχαίρουμε εγκάρδια για την πολύτιμη επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Κατορθώσατε ένα πραγματικό άθλο με την επιτυχία σας σε ένα ακαδημαϊκό τμήμα καθώς οι συνθήκες μαθητείας στα σχολεία σας εξαιτίας του Κορωνοιού γνωρίζουμε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής είναι το πρώτο πανεπιστημιακό Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της χώρας που ιδρύθηκε το 1990 και κλείνει 31 χρόνια ζωής και επιτυχημένης λειτουργίας του. Μεγάλα ονόματα της επιστήμης πέρασαν κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών, ο Καθηγητής Δημήτρης Τσαούσης και ιδρυτής του Τμήματος, η Καθηγήτρια Λουκία Μουσούρου, η Καθηγήτρια Κυριακή Κασιμάτη που πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ο Καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, η Καθηγήτρια Όλγα Στασινοπούλου και ο Καθηγητής Αντώνης Μωϋσίδης και αφήσαν στο Τμήμα παρακαταθήκη την εξαιρετική ποιότητα σπουδών, το σεβασμό στην επιστήμη και το ήθος που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα πανεπιστημιακό Τμήμα.

Το αντικείμενο της Κοινωνικής Πολιτικής είναι ένα σύγχρονο, διεπιστημονικό αντικείμενο σπουδών, στην καρδιά των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που πραγματεύεται τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, την ανάλυση των δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσα από την έρευνα και τη διδασκαλία τους σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, στόχος του Τμήματος είναι να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/-τριες του με ειδικευμένες γνώσεις για την κοινωνική θεωρία, στην οικονομική θεωρία, τα κοινωνικά δικαιώματα, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης, τη γεωγραφία του αγροτικού χώρου, τη δημογραφία και την κρατική ή τη μη οργανωμένη συλλογική παρέμβαση στα πεδία της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων, του εισοδήματος, της υγείας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού, της ενσωμάτωσης και των ευπαθών ομάδων, του φύλου, της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης, της οικογένειας, της στέγασης, των κοινωνικών κινημάτων και του περιβάλλοντος.

Το Τμήμα μας και τα μέλη του, είναι ένα δεμένο και συγκροτημένο Τμήμα το οποίο μέσα από τις καλές ανθρώπινες σχέσεις έχει δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον σπουδών, όπου όλοι υπηρετούμε με συνέπεια και βαθύ αίσθημα ευθύνης τη γνώση, τη διδασκαλία και την έρευνα και δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη παρακολούθηση και αποφοίτηση των φοιτητών μας.

Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, διδάσκοντες και φοιτητές. Μετά από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης, παρόλο που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Τμήμα μας διεξήχθη ομαλά και αποτελεσματικά, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στη δια ζώσης διδασκαλία. Η πράξη είναι βεβαίως πιο δύσκολη από την επιθυμία. Ιδιαίτερα όταν έχουμε αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι ακόμη ανάμεσά μας και η εξέλιξή της απρόβλεπτη. Για το λόγο αυτό, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες επιστρέφουμε στα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε εξ ’αποστάσεως και παρακολουθούμε ανελλιπώς τις σπουδές μας.

 

Σας ευχόμαστε καλές σπουδές!

Θα είμαστε στο πλευρό σας σε κάθε στιγμή.

 

Η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής

Καθηγήτρια

Παπαδοπούλου Δέσποινα